Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   
ONLINE камера
   


Новини
 
БЪЛГАРИ И ТУРЦИ ГРАДЯТ ЦЪРКВАТА В АРДИНО
18 Януари 2011


Строежът започва през 1924 г. и завършва през 1926 -та

Църквата „Свети Архангел Михаил” е единственият християнски храм в Ардинско. Интересно е миналото му. През 1924 година християните в Ардинска околия решaват да си построят църква. За тази цел е сформиран организационен комитет начело с тогавашния околийски началник Чаркашки. Средства не е имало. Ардинци са подпомогнати от Митрополията в Пловдив, в чиито диоцез се намира градът. За градежа на Божия дом помага и местното турско население с пари, материали и труд. Строежът на храма, и къщата към него започва през 1924 г. и е завършен през 1926 г.
Свещенослужители от 1926 до 1971 г. са били Харитон Николов от смолянското село Петково, Иван Николов от Пловдив, Ангел Василев от село Турен, Смолянско, Атанас Андреев, Любомир Масларов, Иван Латунов и Никола Въчев от Кърджали.
През 1973 г. е направен основен ремонт на църквата, огражда се имота. През 2002 г. за свещеник е назначен отец Марин Кирилов от Кърджали.
През 2003 г. природно бедствие разрушава покрива на храма и го наводнява. Със съдействието на тогавашния кмет Айдън Серкан и Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет покривът изцяло е подновен. Изградена е камбанарията, сменена е старата дограма с нова алуминиева. Направена е нова външна мазилка. Средствата са осигурени от общинската администрация в Ардино.
През 2004 г. отец Марин подава молба до Митрополията, за да го преместят в друга енория. Мотивът му е, поради миграцията богомолците в Ардино намаляват, няма венчавки и кръщенки. Молбата му е уважена с уговорка да идва на храмовия празник – 8 ноември Архангеловден, на Великден и Коледа. В годините без свещеник църквата не е била затворена, камбанният звън не е прекъсвал, а миряните пак посещават Божия дом.
След преместването на отец Марин грижата за църквата поемат семейство Петър и Иванка Йоневи. Създаден е църковен хор. Благодарение на певците и на семейство Йоневи сега църквата се посещава от много миряни. На всеки празник се провежда служба с църковно пеене.
Пред храма са монтирани пилони за поставяне на националното знаме и знамето на епархията. Местните художници Христо и Ангел Банкови са поставили на входа на църквата мраморна плоча с надпис „Храм Свети Архангел Михаил” – дарение от тях.
По традиция на храмовия празник Архангеловден се прави курбан с дарение от миряни. Миналата година празникът е бил уважен от имамите от Ардинска община, кмета Ресми Мурад и заместника му Неджми Ходжов.
Храмът винаги е отворен в неделя и по време на празници. Преди няколко месеца туристи от Благоевград дойдоха в църквата. Споделиха, че са посетили много градове в Родопите, но единствено в Ардино са чули камбанен звън и са останали впечетлени от този факт.
В края на 2010 г. със съдействието на кмета Ресми Мурад е извършен частично обновление на храма. Ремонтирани са олтарът и двете малки стаички. Боядисано е и разпятието, разказва клисарят. Градоначалникът е поел ангажимент да се погрижи и за почистването на гробищния парк и да се подменят старата утвар в олтара.
Църковното настоятелство изказва своите благодарности към ръководството на община Ардино за оказаната помощ и съдействие.

Гюнер ШЮКРИ

Прочитания: 976 пъти

 
Избори 2019
 
Избори за общински съветници и кметове
на 27 октомври 2019 г.
 
Риболов
 
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
За какво най-много харчите пари?

За храна
За дрехи
За нуждите на децата в семейството
За ток, вода и телефон
За лекарства
За козметика
За екскурзии
Други


Начална дата на анкетата:
2019-01-02


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари