Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   


Новини
 
Родопчани се страхуват да рискуват
18 Януари 2007


Време е родопчани да променят мисленето си. Виждат, че тютюна не се търси, а чакат някой да им каже какво да правят. Като няма купувачи, как да се увеличат квотите. Никой не може да им даде готова рецепта с какво да се занимават оттук натакък.
Влизането ни в Европейския съюз и новите пазарни условия искат повече риск, което не е типично за нашите хора, казва кметът на община Ардино Айдън Серкан.
Засега сериозна алтернатива на тютюна в района няма. Отделни стопани опитвали да отглеждат ягоди, овошки и билки. Кметът е един от първите, който се захванал с бял риган. Намерили се и 5-6 негови последователи и толкова. Все още не се отказал от начинанието си, но ангажиментите му не позволяват да го развива. Доходността от единица площ при тютюна е с пъти по-голяма в сравнение с билките. С един-два декара нищо не става. Трябват по-големи площи, а това е проблем за хората в Ардинско.
Според Айдън Серкан бъдещето е на екоземеделието. Ако това, което е произведеното под комините на Комбината за цветни метали край Пловдив струва на пазара 60 ст., в Ахрянско трябва да е 3-4 лв. Кметът смята, че пазар за билките има. Но целта трябва да бъде разширено производството и да се предлага междинен и краен продукт.
Единствената алтернатива на тютюна на този етап в Ардинско е млечното животновъдство. Тук има четири мандри, от които две са одобрени за износ в Европейския съюз. В Ардино е създадена първата в областта животновъдна и млекодобивна кооперация.
Всичко трябва да се прави професионално. Не можеш с една-две крави да си мислиш, че си бизнесмен. Този манталитет трябва да се забрави, категоричен е Айдън Серкан. Наскоро прочел една мисъл на Стефан Цанев, че европейците ще ни научат да работим, а ние ще ги научим да се веселят.

Текст: Валери Ковачев

Прочитания: 1699 пъти

 
Коронавирус COVID-19
 
/ посл.акт: 27 Март 2020 /
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Да
Трябва да са по-строги
Не
Не знам


Начална дата на анкетата:
2020-03-23


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари