Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   


Новини
 
ДО ДВЕ ГОДИНИ СТАРТИРА ПРОЕКТ „ГОРНА АРДА“
10 Ноември 2011


● Оценката за въздействие върху околната среда и строителните разрешителни ще отнемат значително време, прогнозираха в Ардино шефовете Казагранде и Гайсбауер от EVN

Изграждането на каскадата Горна Арда може да започне до две години, съобщиха представителите на Хидроенерегийната компания „Горна Арда” Вернер Казагранде и Раймунд Гайсбауер на работна среща с първите ръководители на местната власт в Ардино. Те представиха четири варианта идейни проекти, от които ще се изработи окончателният работен проект. Националната електрическа компания и EVN - Австрия са партньорите за проектирането, изграждането и строителството на хидроенергийната каскада. В момента се работи интензивно по техническото препроектиране. В няколко етапа на развитие в тази част на поречието на река Арда - от Стоянов мост до Китница ще се изградят централи с обща мощност до 170 мегавата. До 350 гигаватчаса електрическа енергия годишно ще влязат от тези централи в българската мрежа, това количество покрива нуждите от електроенергия на над 100 000 домакинства. Дългият срок за подготовката е свързан със съответните процедури по изработването на оценка за въздействие върху околната среда и по издаването на необходимите строителни разрешителни, поясниха Казагранде и Гайсбауер.
От своя страна кметът на община Ардино Ресми Мурад отбеляза, че възобновяването на отдавна планирания проект за хидроенергийна каскада по горното поречие на р. Арда е изключително важно събитие, което е на път да се случи. Той изрази категорична позиция за подкрепа и съвместна работа, защото „Горна Арда” е не само енергиен проект, но ще даде сериозен тласък на българската икономика и чувствително ще помогне за намаляването на безработицата в общината, както и ще допринесе за подобряване на инфраструктурата и развитието на туризма. Местното население възлага големи надежди на този проект, каза още градоначалникът.


Историята на каскадата
За строителството на каскада „Горна Арда” се говори още от средата на миналия век. Пред 1998 г. се прави тържествена първа копка на „Сделката на века”, както бе наречена от тогавашните премиери на България Иван Костов и на Турция Бюлент Еджевит. Вдигат се тунели, но едва стартирала, работата по съоръжението спира заради финансови затруднения на турската фирма „Джейлан груп“.
Обектът, в който държавната НЕК инвестира 8 млн. евро, се замразява за 9 години. През май 2009 г. австрийските компании ЕВН и „Алпине” - която строеше „Цанков камък”, изкупуват турските акции. Година по-късно „Алпине” се оттегля от проекта. Сега плановете са строителството да стартира през 2013 г., съобщиха на ноемврийска среща в Ардино ръководителите на проекта от EVN Вернер Казагранде и Раймунд Гайсбауер. Хидроенергийните съоръжения, които ще бъдат на територията на община Ардино, трябва да са готови до 7 години. Към днешна дата инвестициите за изграждане и експлоатация на хидроенергийната каскада се изчисляват за около 500 млн. евро, в строителството му ще бъдат заети до 3000 души.

Прочитания: 679 пъти

 
Коронавирус COVID-19
 
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Да
Трябва да са по-строги
Не
Не знам


Начална дата на анкетата:
2020-03-23


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари