Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   


Новини
 
Търсят край Шумен пещерата на Али Баба
05 Май 2007


Иманяри и археолози са в надпревара кой ще стигне пръв до златото на българските ханове, заровено край Шумен. 20-метров лабиринт под земята са изровили апашите в нивите на държавното стопанство "Кабиюк". Древните предания разказват, че по тези места има пещера като тази на Али Баба. В нея старите владетели скрили несметни богатства. Най-вероятно апашите са работили по карта, защото изкопите им са налучкали зидовете на представителна средновековна сграда.
Преди три седмици трактор разорал царевична нива и случайно се натъкнал на камък с кръстове и други християнски символи. Главният агроном Ваня Русева веднага сигнализирала за находката в шуменския исторически музей. Шефът му Дечко Лечев, проф. Рашо Рашев и депутатът историк Светослав Спасов лично огледаха вчера мястото. С тях беше и шефът на ОДП главен комисар Валентин Александров, който обеща денонощна полицейска охрана. Откритите зидове вероятно са част от храм или дворец, твърди проф. Рашев. Той е поискал спешно разрешение за започване на мащабни разкопки, тъй като "Кабиюк" може да се окаже вторият средновековен център след Плиска.
Според Светослав Спасов на открития камък е изобразен процесиален кръст, както и ипсилон с двете хасти - вид средновековни графити. Вероятно е имало и други подобни камъни, които обаче са били затрити от иманярите. За да изкопаят подземните тунели, апашите са изпочупили масивните блокове от стената, опасваща сградата.
Освен ханското злато тук може да се намират и гробовете на българските владетели, тъй като "Кабиюк" е само на десетина километра западно от Плиска. Според древните вярвания тази посока съвпада с "пътя на смъртта". В близост до сегашните иманярски разкопки са първите гробове на българска аристокрация от времето на Плиска, които бяха открити преди две години.

Биляна Веселинова

Прочитания: 1422 пъти

 
Коронавирус COVID-19
 
/ посл.акт: 27 Март 2020 /
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Да
Трябва да са по-строги
Не
Не знам


Начална дата на анкетата:
2020-03-23


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари