Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   
ONLINE камера
   


Новини
 
АРДИНСКОТО ЧИТАЛИЩЕ „РОДОПСКА ИСКРА” НАВЪРШИ 90 ГОДИНИ
22 Декември 2011

  [Още снимки]

Народно читалище „Родопска искра" в Ардино отпразнува тържествено своя 90-годишен юбилей. Официалната церемония се проведе в препълнената до краен предел заседателна зала на Общинския съвет.
Гости на празника бяха кметът на община Ардино Ресми Мурад, почетните граждани Халид Даалъ и Решад Айдън. Тук бяха още директорът на Регионалната библиотека „Н.Й. Вапцаров" в Кърджали Иванко Маринов, художникът от Момчилград Камбер Камбер, известната солистка Айше Салиева, която долетя специално за празника от Страсбург, където живее от много години. От Истанбул дойде композиторът Ружди Шюкриев, който е бил гост-диригент на турския ансамбъл при явяването му по бъгарската телевизия през 1969 г. Тържеството уважиха много читалищни деятели от града и страната.
Културното събитие започна с презентация за историята на читалището, подготвена и представена от Селяхидин Карабашев – един от бившите ръководители на турския ансамбъл.
Основател и пръв председател на читалището в Ардино е Ангел Германов. В началото най-изявена е била театралната дейност на читалището, чиято първа постановка е била пиесата «Лес» на Александър Островски през 1922 г. През 1932 г. в местната турска прогимназия е била поставена пиесата на Решат Нури Гюнтекин „Селският учител”.
Само за две години - от 1947 до 1949 - с волни дарения на граждани и 22 млн. лева от Министерството на народното просветителство е построена сегашната сграда на читалището.
Цялата зала се изправи на крака, за да уважи доайена на театралната самодейност в читалището, Христо Брънзалов.
Режисьорите Иванко Маринов и Ангел Брънзалов, както и поетът и драматург Петър Анастасов трайно са свързали имената си с тукашното читалище.
Библиотека към читалището е създадена през 1924 г. с първите 30 тома. Азиз Сафетов Хасанов е емблема на библиотечното дело в Ардино. Той е първият ардинец, завършил библиотекарския институт в София. В продължение на 20 г. той е бил директор на библиотеката на университета `Улудаг` в Бурса.
Първият кинооператор е бил Апти Иззетов. Дългогодишен кинооператор е бил Фетхи Хабилов. Хикмет Назифов Таибов – Кънчо в продължение на близо 40 години е бил касиер на киното към читалището.
Старите градски песни в Ардино имат 50-годишна традиция в дейността на читалището. Основателите са Димитър Маринов и Ангел Колев, а през последните 20 години най-високи постижения старите градски песни имат под ръководството на Донка Ганчева.
Родопският фолклор, възстановките на народни традиции и обичаи са били винаги силни страни на местните самодейци, които имат високи постижения както на местни и регионални, така и на национални прегледи и фестивали. Тук са развили своя талант майсторът на гайдата Митко Цанков, певецът и акордеонистът Стоян Войводов и др. А Владимир Гроздев е една от легендите на Родопския фолклор в цяла България.
Ансамбълът за местен турски фолклор е основан в средата 50-те години с пръв ръководител Ангел Колев. Хасан Кочоглу е емблематичната личност и музикант /цигулар/ на турския ансамбъл в Ардино.
Кметът Ресми Мурад поздрави читалищните дейци и самодейци. Той заяви, че всяка годишнина е повод за равносметка, радост и гордост от постигнатото с поглед към идния ден. Вашите предшественици преди близо век, водени от желанието да съхранят народните традиции и да се сплотят хората от Ардинско в стремежа си към развитие, създават огнището на духовността, каза още Ресми Мурад.
Поздравителни адреси бяха получени от Живко Добрев, Хафизе Бейсим Гюн, която работи в Държавния театър в Бурса и от колеги от други населени места в страната.
От името на Народно читалище „Нов живот" в Момчилград, художникът Камбер Камбер прочете поздранителен адрес. Той подари на ардинското читалище своя картина с лика на известната певица Кадрие Лятифова, майка на министъра на културата Вежди Рашидов.
За дългогодишна работа и значим принос към развитието на любителското изкуство и цялостната дейност на читалището бяха наградени с грамоти на Министерството на културата изявени читалищни дейци Христо Брънзалов, Донка Ганчева и Селяхидин Карабашев.
Юбилейни плакети на Читалището получиха Владимир Гроздев, Тюркян Йеменджиева, Айше Салиева и др. Тържеството завърши с коктейл в ресторант «Перла», където бяха наградени с грамоти и юбилейни сувенири още 40 читалищни дейци.

Гюнер Шюкри

Прочитания: 1566 пъти

 
Избори 2019
 
Избори за общински съветници и кметове
на 27 октомври 2019 г.
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
За какво най-много харчите пари?

За храна
За дрехи
За нуждите на децата в семейството
За ток, вода и телефон
За лекарства
За козметика
За екскурзии
Други


Начална дата на анкетата:
2019-01-02


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари