Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   


Новини
 
Половината българи са шишковци, ставаме пухкави от бял хляб и пържено
08 Май 2007


Половината българи са с наднормено тегло. Нашенецът масово затлъстява заради неправилно хранене, стрес и застоял живот. Това сочат данните от социологическо проучване на МБМД. Само една трета от затлъстелите хора обаче отчитат, че са дебели и искат да отслабнат, обясни социоложката Мира Янова. Едва 10% от българите пък спортуват или извършват физическа работа, каза още тя. При мъжете проблемът с излишните кила е по-ясно изявен, отколкото при жените. Най-дебели са хората над 40 години, показва изследването. Парадоксално, най-бедните най-често преяждали. Турците и българите са по-склонни към напълняване. Най-фини са ромите, които генетично не били предразположени към затлъстяване. Хората в селата трупат излишни кила по-често, отколкото тези в големите градове. Най-дебелите българи са в Северозападната част на страната, сочи проучването. Там над 60% от хората са дебели, обобщи Мира Янова. В Пазарджик, Пловдив и Смолян също над половината население е затлъстяло. Най-слаби са нашенците в района на Русе и Ловеч, където дебел е едва всеки трети.
Храним се неправилно и затова дебелеем, обясни и специалистът по проблемите на затлъстяването д-р Светослав Ханджиев. Повечето хора преценяват какво да ядат според това дали им е вкусно, а не дали храната е полезна и здравословна. Така излиза, че се храним с твърде много пържени и солени храни, както и с бял хляб, каза още Ханджиев. За последните 50 години сме започнали да консумираме седем пъти повече тлъстини и пет пъти повече сол. Българите посягат към чашката четири пъти повече, отколкото преди половин столетие. Неслучайно и страната ни е на второ място в Европа по смъртност от сърдечно-съдови заболявания след Русия, продължи статистиката специалистът. Излишните килограми носят със себе си риск от диабет, сърдечни и психически проблеми, алармира той. Всеки втори дебелак казва, че има здравословни проблеми заради излишните килограми. Пухкавите дами пък смятали, че са грозни, и се оплакват, че не могат да носят дрехите, които им се искат. Въпреки това нищожна част от дебелите са се опитали да отслабнат.
Най-често закръглените нашенци разчитат на диета, за да се вталят, обясни още Мира Янова. Едва 28% от тях са успели трайно да стопят тлъстините с лишаване от храна.
Все по-тревожна е тенденцията не само възрастните, но и децата у нас да пълнеят опасно, коментира д-р Ханджиев. В България пълнотата на едно дете все още се счита за белег на здраве, а не обратното, коментира той.
Една трета от младите хора се хранят предимно по заведенията и избират месо и пържени картофи за вечеря, показват данните от проучването. Тъпчем се с храна най-вече по обяд, а основното ястие трябва да е закуската, коментираха още експертите. Хората у нас обаче не закусват пълноценно. Почти всеки втори започва деня си с кафе и цигара, вместо с храна. Друга голяма част от нашенците пък сутрин ядели традиционните родни банички, понички и саламки, показват данните.
Работещите хора пък масово преяждали по бюрата си от стрес. Най-често злоупотребяваме с шоколад, солети и вафли между основните хранения. Тревожен е фактът, че все повече млади хора напълняват застрашително, каза д-р Ханджиев. Майките у нас масово хранят децата с чипс, хамбургери и сладкиши и затова малките затлъстяват, обясни още той. Българските малчугани са на четвърто място по дебелина в света след гръцките, английските и ирландските си връстници.

Теодора Йолчева

Прочитания: 1288 пъти

 
Коронавирус COVID-19
 
/ посл.акт: 27 Март 2020 /
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Да
Трябва да са по-строги
Не
Не знам


Начална дата на анкетата:
2020-03-23


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари