Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   

Новини
 
НАД 20 ЖЕНИ ОТ АРДИНО СЕ ИЗСЛЕДВАХА ЗА ОСТЕОПОРОЗА
23 Юли 2012


Над 20 жени в Ардино се изследваха за остеопороза по време на скрининговата кампания „Познавате ли риска от остеопороза”, организирана от Асоциация „Жени без остеопороза” съвместно с Регионалната здравна инспекция в Кърджали и община Ардино.
Профилактичните прегледи за ранно определяне на риска от намалена костна плътност и фрактури на костите включваха ултразвукова остеодензинометрия осъществена от Георги Георгиев от Асоциация „Жени без остеопороза”. От прегледаните жени над 15 се оказаха с нормална костна плътност, останалите с остеопения, само една бе в риск от остеопороза. Жените, които имаха намалена костна плътност и с рискови фактори за развитие на остеопороза, бяха насочвани към центровете и специализираните кабинети в региона. Изследванията бяха направени в залата на Общинския съвет в сградата на община Ардино, а цената на измерването бе 10 лв.
Татяна Александрова от Ардино за пръв път си прави измерване на костната плътност. „Резултатите ми се оказаха добри. Хубаво е веднъж годишно да се организират подобни изследвания в Ардино, сподели Александрова.
Кметът на община Ресми Мурад изрази благодарност към организаторите за хуманната инициатива.
Остеопорозата е заболяване, при което плътността и качеството на костта са намелени. Това води до отслабване на скелета и до повишен риск от фрактури, особено в областта на гръбнака, бедрото и китката. Според изследванията остеопорозата засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 40–50 години. Рискът от остеопороза може значително да се намали с правилно хранене. Ежедневно менюто трябва да ни осигурява 1200-1500 мг калций. Млечните продукти, рибата, ядките и зеленчуците са основен източник на ценната за костите съставка, заявиха от „Жени без остеопороза”.

Прочитания: 609 пъти

 
Коронавирус COVID-19
 
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Да
Трябва да са по-строги
Не
Не знам


Начална дата на анкетата:
2020-03-23


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари