Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   
ONLINE камера
   


Новини
 
ВДИГАТ КЪЩА ЗА ГОСТИ НА МЯСТОТО НА ГРАДСКАТА БАНЯ В АРДИНО
24 Август 2012

  [Още снимки]

Гурбетчии от Ардинско, продължават да инвестират спечелените в странство солидни пари в родния си край. Един от тях е закупил сградата на старата градска баня, строена през ХIХ век. Намерението на новия собственик, 37-годишният Мартин Стойчев (Маро), е да дострои хамама и да го превърне в къща за гости.
„Чакам с нетърпение да бъде готово разрешението за строеж от общината”, обяснява заможният емигрант от Западна Европа. Планът му е в рамките на 1-2 години да построи хотела и да го превърне в любимото място на ардинчани и гостите на града. Хотелът ще разполага с 28 двойни стаи, стилно обзаведени, с тераси. Мартин вече е направил курбан за здраве и берекет за новата придобивка. Още един курбан е дарил на Обединено детско заведение „Слънце” в Ардино.
„Повече от 15 години работя в Холандия. Реших да вложа спестените си пари в Ардино. Това е родният ми край, тук са корените ми”, казва той и призовава всички гурбетчии като него да инвестират в родината си.
Мартин Стойчев заминава на гурбет в Холандия през лятото на 1997 година. В първите години работи в оранжери за цветя, бил е и градинар. Било трудно, понякога работил и по 14 часа на ден. С тежкия труд изкарвал си прехраната, плащал за квартира, даже започнал да спестява и да праща на близките. „Цял ден се хранех със сух хляб и пиех чай”, спомня си с носталгия той. Сега родопчанинът има фирма за обгаряне на почвата и за отоплителни котели в град Ден Хааг и при него работят над 20 души, предимно гурбетчии от ардинския край.
„В Холандия всеки може да стане богат, ако просто работи здравата и спестява”, казва Стойчев. Той сподели още, че има приятели от Холандия, които оценяват красотата на нашата природа и искат също да инвестират в недвижими имоти в ардинския край.

Прочитания: 657 пъти

 
Избори 2019
 
Избори за общински съветници и кметове
на 27 октомври 2019 г.
 
Избори 2019
 
Предварителни избирателни списъци
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
За какво най-много харчите пари?

За храна
За дрехи
За нуждите на децата в семейството
За ток, вода и телефон
За лекарства
За козметика
За екскурзии
Други


Начална дата на анкетата:
2019-01-02


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари