Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   


Новини
 
В ГОРНО ПРАХОВО ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ЖЕРТВИТЕ ОТ БАЛКАНСКАТА ВОЙНА
25 Август 2012


Над 500 души от ардинското село Горно Прахово, околните села и изселници, които пристигнаха от Турция, Белгия, Холандия, Македония, участваха в традиционния мевлид за здраве и берекет край чешмата в местността „Насуфлар съртъ”. Събитието беше чисто религиозно - с четене на айети от Корана. Тук преди 100 години по време на Балканската война са били убити местните жители Джелил Ходжа, Мюмюн Есат, Кадир Сали, Хюсеин Шумлу, Мехмед Али Шумлу, Мехмед Бобали, Мехмед Бояджъ, Хаджъ Мехмед Али. Мюсюлманите почетоха и тяхната памет. Началото на религиозния обред датира от 1996 г. Идеята е инициатива на покойния Ниязи Емин Ефенди и бившият кмет Мюмюн Емин (Рейс).
Емин Ватансевер от Измир се е изселил през 1989 г. от Горно Прахово. За първи път идват на мевлида, заедно със съпругата си Шехназ, която е от Македония, и двете им дъщери – 10-годишната Еда и деветмесечната Ела. „Много хубава традиция, да се съберат толкова много хора на едно място в памет на жертвите от Балканската война. Подобни мероприятия не трябва да се забравят, а да се предоставят на следващите поколения, сподели Ватансевер.
Кметът на Ардино Ресми Мурад и председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям също уважиха мероприятието. Организатори бяха Сдружението за културно сътрудничество „Тосчаллълар” (Горно Праховци) в Турция, кметство Горно Прахово и
местното джамийско настоятелство.
Майстор-готвачът Сабри Мустафа приготви 15 казана кешкек - варено жито с месо. Това, което остана, се раздаде на хората за вкъщи. Кешкекът е традиционно ястие в този край. Разходите бяха поети от местния бизнесмен Метин Мурад от белгийския град Антверпен, Назми Хасан, Хаджъ Мехмед Мурад и Рамис Касим от Горно Прахово.
Организаторите раздаваха на всеки специална шапка и забрадка за жените мюсюлманки.
Кметът на Горно Прахово Ибрахим Мурад благодари на всички за тяхната помощ.

Прочитания: 739 пъти

 
Коронавирус COVID-19
 
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Да
Трябва да са по-строги
Не
Не знам


Начална дата на анкетата:
2020-03-23


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари