Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   


Новини
 
КРЪШНИ ХОРА СЕ ВИХА НА СЪБОРА В ЧУБРИКА
09 Септември 2012

  [Още снимки]

През уикенда в ардинското село Чубрика се проведе събор-мевлид. Проявата се организира за втори път след демократичните промени у нас от кметството, джамийското настоятелство и с финансовата помощ на местни изселници, които живеят в Австралия и Турция.
В петък в местната джамия бе отслужена молитва за здраве и берекет, а в събота на празника се стекоха много жители от околните села, гостуваха и изселници от Турция, Белгия, Англия и Австралия. Сред официалните гости бяха омбудсманът на Кърджали Хакиф Емин, зам.-кметът на община Ардино Изет Шабан и селският управник Фердун Али. Тук бе още лидерът на социалистите в Кърджали Милко Багдасаров заедно с малкия си внук.
С приветствено слово към гостите се обърна председателят на Организационния изселнически комитет Адем Гюнгьордю от Мелбърн, Австралия. Той подчерта, че целта на тази вълнуваща инициатива е да обновят родствените и комшийските връзки, да възстановят и поддържат обичаите, да се върнат към спомените. „През последните 20-30 години много хора напуснаха Чубрика, за да търсят препитание в различни краища на страната и в чужбина. Районът остана безгрижен. Тези празници подтикват и оживяват туризма и по такъв начин помагат за развитието на района”, заяви Гюнгьордю. Той посочи, че родният край е много ценен. „Вярвам, че Родината е по-скъпо от златото”, каза още емигрантът в Австралия.
Фолклорната група за турски народни песни и танци към местното читалище „Св.Кл.Охридски” и децата от Чубрика, представиха богата музикална и художествена програма. Пред закритото основно училище „А.С.Макаренко” се извиха кръшни хора.
Хатидже Гюнгьордю от Чубрика, която вече живее постоянно в Мелбърн за пръв път посещава празника на селото след 44 години. През 1978 година се изселих в Бурса, след което в начлото на 90-години на миналия век емигрирах заедно със семейството си в Австралия. Пропътувах 20 000 км със самолет, за да дойда в родния си край. Много хубаво мероприятие, провеждат се спортни състезания и културни прояви. Но най - важното е, че се срещаме с роднини, познати и приятели. Надявам се тази инициатива да продължи и да се предаде на поколенията”, сподели тя.

Прочитания: 664 пъти

 
Коронавирус COVID-19
 
/ посл.акт: 27 Март 2020 /
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Да
Трябва да са по-строги
Не
Не знам


Начална дата на анкетата:
2020-03-23


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари