География
   
Демография
   
История
   
Икономика
   
Туризъм
   
Инфраструктура
   
Социална сфера
   


История
 


КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО НА АРДИНО

1.“Дяволският мост” на р.Арда.

 

Дяволският мост е построен върху живописен тесен пролом през Османския период. През него е минавал път, свързващ района на днешния Пловдив, през прохода Маказа с Беломорието.
Моста е трисводест, като на сводовете на страничните му ребра са направени отвори с полукръгли сводчета за отчитане на водата.Срещу течението са дозирани вълноломи. По ръба на пътното платно е запазен каменен парапет с височина 12 см.Върху един от ключовите камъни на централния свод е открит гравиран малък хексагон, наричан " Печатът на Соломон".

2. Тракийското светилище “Орловите скали” край гр.Ардино.

На около два километра от града се намират така наречените Орлови скали. На високите скали има издълбани 97 скални ниши с размери 32-45-50. Дълбочината им е 8-12 см. Предполага се, че в тях са поставяни оброчни плочи или глинени съдове, свързани с култа към умрелите. Такива ниши има и в скалите до селата Безводно, Сухово и Дъждовница. По голямата част от пътя е достъпен за високопроходим автомобил, а останалата част – пеша.

3. Природната забележителност “Хладилника”.

Намира се северно от гр.Ардино, до устието на река “Давидковска”, при вливането и в река “Арда”. Представлява хладилна пещера, може да се използва за естествен хладилник. През топлите месеци лъха студен въздух. До него може да се достигне с автомобил. В района на “Хладилника" е построена малка уютна хижа с 12 места собственост на Държавното лесничейство.

4. Тракийската крепост “Калето”.

Със Заповед №550 / 07.05.2003 г. на Министъра на околната среда и водите за природна забележителност е обявено и историческото място “Калето” с площ от 0,5 ха находящо се на 500 м от тракийското светилище “Орловите скали”. Намира се на 500 м. от Орпловите скали. Крепостта е изцяло разрушена.

5. Крепостта “Кривус” край с.Башево.

На три километра от с. Башево се намира крепостта „Кривус". За нея споменава още византий-ският летописец Георги Акрополит.Построена е на изключително стръмен рид, заобиколен от трите страни от р.Арда. Южната половина на крепостта е заета от цитадела-замък.Снабдявала се е с вода от реката посредством подземен тунел.На водослива на р. Боровица с яз.„Кърджали" са останали сле-ди от крепостта “Хисара”. Тя е с голяма площ, с масивни, дебели до2 м стени. По земята има разпилени каменни фрагменти и бойни топки от стенобойни машини. 
Коронавирус COVID-19
 
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Да
Трябва да са по-строги
Не
Не знам


Начална дата на анкетата:
2020-03-23


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари