Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   
Новини
 
ПЕНСИОНЕРИ ОТ АРДИНО ПОСЕТИХА СЕВЕРНА ГЪРЦИЯ
16 Май 2016

  [Още снимки]


По случай 24 май - Деня на Славянската писменост и на българската просвета и култура пенсионери от Ардино посетиха Северна Гърция с маршрут Ксанти, Керамоти и Кавала. Двудневната екскурзия бе организирана от местния клуб на пенсионерите и инвалидите с подкрепата на община Ардино. Кметът Ресми Мурад предостави на възрастните хора общински транспорт, за да сбъдне желанието им да разгледат и опознаят част от историческите и културни забележителности на съседна Гърция.
Посещението бе наситено с много впечатления. За краткото време с което разполагаха възрастните хора успяха не само да разгледат най-забележителните места в Кавала и Ксанти, но и добиха много по-добра представа за Гърция като страна, бит и култура.
В красивия град на брега на Бяло море Кавала ардинци разгледаха внушителния и напълно запазен акведукт Камарес – една от най-атрактивните забележителности на града, който е строен от римляните, после разрушен почти до основи и възстановен през 16-ти век от Сюлейман Великолепни. Видяха и крепостта – един от символите на града. Изкачиха се и до най-високата ѝ точка – върха на кулата, откъдето се открива красива гледка към целият град и остров Тасос.
В Ксанти групата бе посрещната от приятеля на ардинци дългогодишният начален учител Нихат Османоглу, който запозна пенсионерите с историята на града.
Ардинци посетиха сградата на най-старото Сдружение на местната турска общност (1927 г.). Посещението бе отразено в паметната книга в централата на Сдружението.
На изпроводяк за България председателят на Клуба на пенсионерите и инвалидите Назиф Садеттин подари на Нихат Османоглу скромни подаръци за спомен от тях.
Участниците в екскурзията споделиха, че са впечатлени от историческите забележителности на съседна Гърция. Пенка Гълъбова и Шерифе Реджеб за първи път посещават Гърция. „Изключително много сме доволни от организацията. Надяваме се отново да има подобни мероприятия”, заявиха те.
„Във възторг съм от това, което видях в Гърция. Хората са гостоприемни и учтиви. Запазен е старинния вид на историческите забележителности и къщите. А архитектурата е много специална”, сподели 75-годишният Здравко Филипов, който също посещава Гърция за първи път.
От името на пенсионерите председателят на клуба Назиф Садеттин изказа своята искрена благодарност към кмета Ресми Мурад за оказаната помощ и подкрепа за осъществяването на екскурзията. Той благодари и на местните фирми „Солак”, „Наркооп” и за финасовата им подкрепа, както и на шофьора на фирма „Картал” Рамадан Мехмед, за приятното и безаварийно пътуване.

Прочитания: 697 пъти

 
Преброяване 2021
 
 
Коронавирус COVID-19
 
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Да
Трябва да са по-строги
Не
Не знам


Начална дата на анкетата:
2020-03-23


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари